Wednesday, January 12, 2011

ජපන් බත්.

ජපානයේ ආහාර සංස්කෘතිය “බත්” තම ප්‍රධාන ආහාරය කරගත් එකකි. මීට අවුරුදු 2300කට පමණ පෙර සහල් හදන තාක්ෂණය හඳුන්වාදීමෙන් පසු බත් ජපන් ජාතිකයන්ගේ ප්‍රධාන ආහාරය බවට පත්ව තිබේ. “එදෝ” යුගයේ සිට පැවත එන බත් හා එළවළු ආහාරයට ගැනීම වර්තමානයේද එලෙසම දැකගත හැක.
ජපන් ජාතිකයන් විසින් පිළියෙල කර ගන්නා බත් ඔවුන්ටම ආෙව්නික වූ “බෙරි” ගතියකින් යුත් බත් විශේෂයකි.  “හෂි” භාවිතා කරමින් බත් ආහාරයට ගැනීමේදී  මෙම බෙරි ගතිය ඉතා ප්‍රයෝජනවත් වෙයි.
සාමාන්‍යයෙන් බත්, අමතර ව්‍යාන්ජන සහ “මිසොෂිරො” නමි සුප් සමඟ ආහාරයට ගනී. නමුත් ජපන් ජාතිකයන් බත් සමඟ අමතර ව්‍යන්ජන ඔක්කොම එකට අනල ආහාරයට නොගන්නා අතර එක එක ව්‍යාන්ජන වෙන වෙනම ටික බැගින් ආහාරයට ‍ගෙන කට ඇතුලෙදි අනල කන ක්‍රමයක් අනුගමනය කරයි.

No comments:

Post a Comment